Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος πολλοί συμπολίτες μας που ενηλικιώθηκαν θα κάνουν την πρώτη τους φορολογική δήλωση. Τι προβλέπει η νομοθεσία, τι συνιστούν οι φοροτεχνικοί και ποιες είναι οι παγίδες που ενδεχομένως να υπάρχουν;

Πότε πρέπει να κάνει κάποιος την πρώτη φορολογική του δήλωση;

Το news.gr μίλησε σχετικά με τον Α’ Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Δημήτρη Τσαμόπουλο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, όσοι είναι 18 ετών και άνω θα πρέπει με το ΑΦΜ να βγάλουν έναν κλειδάριθμο ώστε να μπορούν να κάνουν την δήλωση ηλεκτρονικά.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως οποιοσδήποτε κλείνει τα 18 έχει υποχρέωση να κάνει φορολογική δήλωση», τόνισε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ Τσαμόπουλος:

  • υποχρέωση για να κάνει κάποιος φορολογική δήλωση είναι να έχει εισοδήματα, οποιοδήποτε εισόδημα και βέβαια να είναι ενήλικας.
  • Οποιοσδήποτε έχει ένα τεκμήριο, σπίτι, αυτοκίνητο, σκάφος κλπ είναι υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση.
  • Επίσης όποιος έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, έστω και ένα ευρώ.
  • Γενικότερα εισόδημα. Αν για παράδειγμα έχει επιχείρηση.

Καλό επίσης θα είναι, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, αυτοί που κλείνουν τα 18 να κάνουν μια πρώτη φορολογική δήλωση και στην συνέχεια να κρίνουν αν θα είναι υπόχρεοι να κάνουν φορολογική δήλωση καθώς «σε κάθε περίπτωση εγώ συνιστώ ο κόσμος να κάνει φορολογική δήλωση ακόμα και αν είναι μηδενική γιατί έτσι μπορεί να λάβει αν για κάποιο λόγο το χρειαστεί ένα εκκαθαριστικό.

Μπορεί η τράπεζα για τους χ, ψ λόγους να ζητήσει ένα εκκαθαριστικό καλό είναι να υπάρχει και για αυτό ακόμα και όσοι έχουν μηδενικό εισόδημα καλό είναι να κάνουν φορολογική δήλωση.

Υπάρχει βέβαια διάταξη που λέει ότι αυτοί οι οποίοι δεν υποχρεούνται να κάνουν φορολογική δήλωση με μια υπεύθυνη δήλωση μπορούν να πάνε να την σφραγίσουν και μετά να την δεχτεί η τράπεζα ή όποιος άλλος ζητήσει εκκαθαριστικό».

Ποιές οι πιθανές παγίδες της 1ης φορολογικής δήλωσης

Στην συνέχεια ερωτήθηκε για το ποιες είναι οι πιθανές παγίδες που μπορεί να υπάρξουν για έναν νέο φορολογούμενο και τι θα συνιστούσε:

«Η “παγίδα” που πρέπει να προσέξουν είναι οι τόκοι των καταθέσεων. Αυτό γιατί οι τόκοι μοιράζονται. Αν λοιπόν ένας γονιός έχει ένα βιβλιάριο καταθέσεων και έχει το παιδί του μέσα συνδικαιούχο και το παιδί πάει να κάνει φορολογική δήλωση θα του έρθουν οι φόροι για τους τόκους που του αναλογούν. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέξει να μην τους γράψει, γιατί αν τους γράψει (στο παιδί) ενεργοποιούνται τα τεκμήρια», είπε χαρακτηριστικά και έδωσε ένα παράδειγμα:

«Είμαι εγώ με το παιδί μου και σε ένα λογαριασμό που έχω, βάζω και το παιδί μου συνδικαιούχο. Το παιδί μου δεν έχει εισοδήματα. Το βάζω όμως στο βιβλιάριο σαν δεύτερο όνομα. Η τράπεζα στέλνει βεβαίωση και στους δύο γιατί δεν ξεχωρίζει σε ποιον είναι οι τόκοι. Σε εκείνη την περίπτωση θα πρέπει να μην βάλουν σε ανήλικα παιδιά κανένα ποσό τόκων γιατί ακόμα και ένα λεπτό του ευρώ να βάλουν, ενεργοποιείται η διάταξη με τα τεκμήρια. Οι τόκοι είναι εισοδήματα που παίρνει ο γονέας αλλά η τράπεζα στέλνει χαρτί σε όλους τους συνδικαιούχους. Από εκεί και πέρα ο καθε συνδικαιούχος κρίνει από τις καταθέσεις στην τράπεζα ποιού είναι αυτά τα λεφτά, οπότε επιμερίζει και τους τόκους ανάλογα. Ένα παιδί λοιπόν που δεν έχει δουλέψει καθόλου, αλλά απλά έτυχε να είναι συνδικαιούχος σε ένα λογαριασμό, θα βάλει ότι σε αυτόν δεν ανήκει κανένα ποσό τόκων»

Φορολογικές Δηλώσεις 2019

Το Λογιστικό Γραφείο του TaxPlanet στη Λάρισα, αναλαμβάνει την συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα.