Τουλάχιστον 5 SOS πρέπει να προσέξουν όσοι συνταξιούχοι υποβάλουν διαδικτυακά τις αιτήσεις τους προς τον ΕΦΚΑ για να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης των αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και στα δώρα.

Συγκεκριμένα, όσοι υποβάλουν την αίτηση τους μέσω της ιστοσελίδας efka.gov.gr θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Στην ηλεκτρονική αίτηση δεν υπάρχει πουθενά η αναφορά που να “ ενεργοποιεί “ τη δυνατότητα διεκδίκησης των αναδρομικών από τις περικοπές στα δώρα. Υπάρχει μόνο αναφορά στη μη εφαρμογή των μειώσεων από την ημερομηνία και μετά.
  2. Αντίστοιχα, στην ηλεκτρονική αίτηση αίτηση δεν υπάρχει αναφορά για αναδρομικότητα σε σχέση με τις μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.
  3. Για τους λόγους αυτούς , οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στο τελευταίο σημείο της αίτησης του ΕΚΦΑ (σημείο Β) ότι, εκτός από τη διακοπή των μειώσεων, επιθυμούν και την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν από το 2013 έως σήμερα.
  4. Επίσης πρέπει να συμπληρώσουν ότι επιθυμούν να τους δοθούν αναλυτικά οι περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις και στα δώρα από το 2013 και μετά.
  5. Τέλος, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τους νόμους βάσει των οποίων έγιναν οι παράνομες περικοπές (ν.4051 και ν.4093 του 2012) και να επισημάνουν ότι επιφυλάσσονται κάθε νόμιμου δικαιώματος τους.

Πηγή: enikonomia.gr