Τη λίστα με τις επιχειρήσεις, τους κλάδους, τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και θα ενταχθούν στο νέο πακέτο μέτρων στήριξης κλειδώνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας για τους οποίους θα ισχύσει η τετράμηνη αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, η τρίμηνη αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ και η μείωση κατά 40% του ενοικίου για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα καθοριστούν με βάση τα στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που συλλέγει καθημερινά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η λίστα αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς η επέλαση του κορονοϊού έχει χτυπήσει περισσότερες από 320.000 επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

Περισσότερες από 220.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 600.000 εργαζόμενους έβαλαν υποχρεωτικά λουκέτο με κρατική εντολή ενώ πάνω από 100.000 επιχειρήσεις με περίπου 200.000 εργαζόμενους βλέπουν το τζίρο τους να έχει καταρρεύσει.

Μεταξύ των επαγγελματιών που θα επιδοτηθούν με τα 800 ευρώ εξετάζεται να είναι δικηγόροι, οδηγοί ταξί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, κουρείς ενώ εξετάζονται και ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων που αμείβονται με μπλοκάκι. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του τουρισμού θα βρίσκονται στο επίκεντρο του επόμενου πακέτου μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ANT1

«τόσο η σπουδαιότητα όσο και η εποχικότητα του τουρισμού όσο και οι συνέπειες που αναμένονται για φέτος λόγω του κορονοϊού για την οικονομία επιβάλλει ειδική μέριμνα και μέτρα που θα αποτελούν το πυρήνα του τρίτου πακέτου μέτρων».

Τα μέτρα

Η τετράμηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων αφορά:

  • Όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό, συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία. Οι ΚΑΔ θα οριστούν με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που αυτό διαθέτει, σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις για απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων που έχουν εκδοθεί. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο.
  • Εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις με μείωση οικονομικής δραστηριότητας.

Επίσης οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

Την επιδότηση των 800 ευρώ για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου που θα καταβληθεί στις αρχές Απριλίου δικαιούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μείωση της οικονομικής τους δραστηριότητας.

Η διαδικασία για την αποζημίωση 800 ευρώ στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω κορονοϊού

Θέμα χρόνου είναι η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην Εργάνη μέσω τις οποίας οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή θα μπορούν να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ για το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις – εργοδότες στους οποίους έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, θα πρέπει να εισέλθουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» θα διαλέξουν την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Στη συνέχεια θα συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία καθώς και τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, όσο κι εκείνους που ενδεχομένως εξακολουθούν κι εργάζονται λόγω του ότι δουλεύει ένας μόνο κλάδος της επιχείρησης όπως για παράδειγμα ταβέρνα που έκλεισε υποχρεωτικά, όμως έχει και υπηρεσίες delivery που συνεχίζει να δουλεύει.

Ειδικότερα θα υποβάλουν:

Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών υποβάλλουν ατομικά:

  • Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  • Τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Για την εφαρμογή όλων αυτών λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκείμενων σε όλες τις προβλεπόμενες επεξεργασίες του θεσπίζονται στο παρόν.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται:

  • όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
  • όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
  • όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας,
  • και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Λογιστικό Γραφείο στη Λάρισα

Η TaxPlanet παρέχει Λογιστικές – Φοροτεχνικές υπηρεσίες και μπορεί να σας εξυπηρετήσει σε κάθε σας θέμα. Καλέστε μας στο 2410 610 196 για περισσότερες πληροφορίες.