Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία για την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης για τη μείωση του ενοικίου, και στις επιχειρήσεις που πλήττονται μεν από την κρίση του κορονοϊού, αλλά δεν έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση.

Τη νομοθετική αυτή ρύθμιση, προανήγγειλε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η διάταξη θα προβλέπει την έκπτωση κατά 40% στο ενοίκιο επαγγελματικής στέγης πιθανότατα για το μήνα Απρίλιο και στις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και είτε έχουν κατεβάσει ρολά ή παραμένουν ανοιχτές παρά τη δραματική μείωση του τζίρου τους. Την ίδια έκπτωση θα έχουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων για το ενοίκιο της πρώτης κατοικίας τους.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν μικρότερο ενοίκιο θα δικαιούνται αναστολή στην πληρωμή των φόρων και των δόσεων ρυθμίσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 αλλά και έκπτωση 25% σε περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης των οφειλών τους.

Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι για να κερδίσουν την έκπτωση 40% στο ενοίκιο θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Για τη μείωση ενοικίου επαγγελματικής στέγης ο επιχειρηματίας– εργοδότης θα πρέπει:

  • να καταθέσει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και
  • στη συνέχεια θα πρέπει να παραδώσει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του, ένα αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του.

Για τη μείωση του ενοικίου της πρώτης κατοικίας, η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

  • Ο εργοδότης θα παραδώσει αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ για την αναστολή της δραστηριότητάς του, σε κάθε εργαζόμενό του, του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του.
  • Στη συνέχεια ο εργαζόμενος, θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του, για να συμπληρώσει τη δική του αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (https://supportemployees.yeka.gr).
  • Στη συνέχεια θα προσκομίσει αντίγραφο στον ιδιοκτήτη για να μειωθεί το ενοίκιό του κατά 40%.

Αντίστοιχα, για τους ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 31/3/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Μένουμε Σπίτι

Στην TaxPlanet χρησιμοποιούμε όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους για να διεκπεραιώσουμε τις εργασίες μας, ώστε να μη χρειάζεται να έρθετε από το γραφείο μας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2410 610 196.