Καφέ, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και λοιπές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης και όσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν με κατεβασμένα ρολά την περίοδο των εορτών δικαιούνται μείωση κατά 80% του ενοικίου που θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Το «κούρεμα» του ενοικίου ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που αποφασιστεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Το μέτρο υπολογίζεται πως αφορά περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις στους κλάδους εστίασης και λιανεμπορίου, αθλητισμού και πολιτισμού ενώ περιλαμβάνει και τα καταστήματα εκείνα τα οποία υπολειτουργούν από τις αρχές της εβδομάδας με τη μέθοδο του click away.

Όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου αφορά το μέτρο της μείωσης 80% των ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Το μέτρο ισχύει και για τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από τη μείωση του 80% των επαγγελματικών ενοικίων να εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες παρά το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές εμφανίζουν αύξηση τζίρου μέσω των e-shop. Σε κάθε περίπτωση εξαιρούνται από το κούρεμα του ενοικίου 80% οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ και κατέβαλαν το ενοίκιο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο μειωμένο κατά 40%.

Τι κερδίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια το δημόσιο θα έρθει να καλύψει το 60% του μηνιαίου μισθώματος και όχι της ζημίας όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Ετσι οι εισοδηματικές απώλειες για τους ιδιοκτήτες θα περιοριστούν σημαντικά αφού η επιδότηση που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Το μέτρο που εξήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρακτικά σημαίνει ότι σε ενα μηνιαίο μίσθωμα 1.000 ευρώ, ο ενοικιαστής επιχειρηματίας θα πληρώσει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο 200 ευρώ το μήνα ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα εισπράξει στον τραπεζικό του λογαριασμό από το δημόσιο ταμείο 600 ευρώ για κάθε μήνα απαλλαγμένα από φόρους και εισφορές. Από τη στιγμή μάλιστα που θα λάβει και 200 ευρώ το μήνα από την επιχείρηση, οι εισοδηματικές του απώλειες περιορίζονται σε 200 ευρώ το μήνα για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών υπολογίζονται σε περίπου 500.000 και σε αντιδιαστολή με τους επιχειρηματίες δεν είναι δεδομένο ότι θα έχουν μείωση των ενοικίων τους για πρώτη κατοικία ή φοιτητική στέγη ( σήμερα δικαιούνται επίσης 40% μείωση ενοικίου). Εάν θα υπάρξει επέκταση του μέτρου της έκπτωσης ενοικίου και για αυτούς καθώς και το ποσοστό θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το εάν θα ανοίξουν τα καταστήματα στα οποία εργάζονται ή θα παραμείνουν κλειστά με κρατική εντολή σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας.

Λογιστική Εταιρεία  TaxPlanet

Στην TaxPlanet διευκολύνουμε τις φορολογικές σας υποχρεώσεις με την εφαρμογή του Online Λογιστή που έχουμε υλοποιήσει και εφαρμόζουμε. Μάθετε περισσότερα εδώ ή καλέστε μας στο 2410 610 196 για περισσότερες πληροφορίες.