Σε διευκολύνσεις πληρωμών και στοχευμένες ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται από την επέλαση του κορoνοϊού προσανατολίζονται οι τράπεζες.

Χθες το απόγευμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Υπό το φόβο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, οι διοικήσεις των τραπεζών σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να αποτρέψουν μία γενικευμένη στάση πληρωμών από τους δανειολήπτες, ως απόρροια εφαρμογής πολιτικών παροχής περιόδου χάριτος ή αναστολής πληρωμών χωρίς κανένα κριτήριο.

Ποιες Επιχειρήσεις Αφορούν οι Ρυθμίσεις

Οι ρυθμίσεις θα είναι στοχευμένες και σε πρώτη φάση θα αφορούν επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία καθώς όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές μπορεί χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά από το περασμένο Σάββατο αλλά ορισμένοι κλάδοι όπως ο τομέας της παραγωγής τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία εμφανίζουν μεγάλη αύξηση του τζίρου τους.

Για τις επιχειρήσεις που βλέπουν το τζίρο τους να έχει βουλιάξει και αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα ρευστότητας λόγω του παγώματος της αγοράς και έως σήμερα ήταν συνεπείς στην εξυπηρέτηση του χρέους τους, θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης για όσο χρειαστεί, μέχρι να ξανασταθούν στα πόδια τους. Οι τράπεζες θα εξετάσουν κάθε φάκελο χωριστά και θα καταλήξουν σε αποφάσεις. Στα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται αναστολή πληρωμών για μερικούς μήνες ή / και παροχής φθηνής ρευστότητας για τη συνέχιση της ομαλής τους λειτουργίας.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους με δάνεια οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν και σταμάτησαν να πληρώνονται δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια απόφαση για αναστολή πληρωμών.

Οι τράπεζες βέβαια ανάλογα με την περίπτωση προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων. Να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, αλλά και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν, υιοθετώντας την τηλε-εργασία, συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τις αποδοχές τους.

Ως εκ τούτου σε αυτές τις περιπτώσεις δεν τίθεται ζήτημα ρυθμίσεων ή άλλων διευκολύνσεων.

Λογιστικό Γραφείο στη Λάρισα

Η TaxPlanet παρέχει Λογιστικές – Φοροτεχνικές υπηρεσίες και μπορεί να σας εξυπηρετήσει σε κάθε σας θέμα. Καλέστε μας στο 2410 610 196 για περισσότερες πληροφορίες.